Forskningsprojekt om behandling med protonstrålning
-
Klinisk forskning är en förutsättning för att nya behandlingar och läkemedel ska kunna utvecklas och introduceras i vården. För att öka möjligheterna att bota och behandla personer som drabbats av sjukdom behöver vi hela tiden lära oss mer och få nya kunskaper.
Forskning kring behandling med protonstrålning handlar i dag till stor del om att undersöka vilka patienter som har nytta av att få strålbehandling med protoner istället för fotoner, som är den traditionella strålningsmetoden. Det handlar till exempel om att undersöka vilka effekter och biverkningar de olika strålningsformerna ger och jämföra resultaten med varandra.
Ett viktigt forskningsområde är också att undersöka hur patienterna mår under och efter behandlingen. Dessa resultat är betydelsefulla i vårt arbete för att öka livskvalitén hos personer som behandlas vid Skandionkliniken.
-
I dag bedrivs följande svenska forskningsprojekt med koppling till protonstrålning
Är du patient och intresserad av att delta i en studie, eller vill få mer information, kontakta din behandlande läkare.
Läs mer om patientmedverkan i cancerstudier
Pro Hodgkin
Clinical investigation of PBS proton treatment in Hodgkin lymphoma patients
Studie av protonbehandling vid Hodgkins lymfom. Patienter som får fotoner är inkluderade som kontrollgrupp.
Mer information
Läs artikel från okt 2018
Läs artikel från nov 2019
Läs artikel från dec 2022
PROTHYM
Proton radiotherapy of thymic malignancies. Prospective, non-randomized phase II studySyftet med studien är att jämföra att protonbehandling är lika effektiv som fotonbehandling men att risken för sena komplikationer från närliggande organ som lunga och hjärta är mindre då stråldosen är lägre till dessa organ.
Mer information
PRO-GLIO
Ett unikt samarbete mellan svenska och norska forskare. Tillsammans ska de ta reda på om strålbehandling med protoner eller fotoner är mest lämpligt för patienter med långsamväxande gliom, IDH-muterade diffusa gliom.
Mer information
Läs artikel om studien
ARTSCAN IV
A nonrandomized multicenter observational study of all reirradiation in patients with head and neck cancer with special focus on patients receiving proton therapy.Re-bestrålbehandling av huvud-halscancer där patienter planeras med konventionell strålbehandling och PROTON-behandling och tilldelas den behandling som anses vara den bästa.
Mer information
ARTSCAN V
Photon therapy versus proton therapy in early tonsill cancer.
Patienter med tidig tonsillcancer randomiseras (lottas) till att erhålla strålbehandling med antingen fotoner (sedvanlig behandling), vilken ges på hemortssjukhuset, eller med protoner, vilken ges i Uppsala. Målsättningen är att se om skillnad finns i biverkningsprofilen.
Mer information
ProtonCare Study Group
Gruppens syfte: Att beskriva och jämföra effekt, påverkan och upplevelse, från patientens perspektiv, i samband med behandling med protonterapi jämfört med konventionell strålbehandling.Publicerade arbeten:
- Symptom Clusters in Patients With Brain Tumors Undergoing Proton Beam Therapy
- The Art of Living With Symptoms: A Qualitative Study Among Patients With Primary Brain Tumors Receiving Proton Beam Therapy
- Evaluation of quality of care in relation to health-related quality of life of patients diagnosed with brain tumor
- Managing an altered social context-Patients experiences of staying away from home while undergoing proton beam therapy
Läs artikel om Ulrica Langegårds doktorsavhandling, en del av ProtonCare-gruppens arbete
PRORECTJämförelse mellan protoner och fotoner vid preoperativ strålbehandling av högrisk rektalcancer.
Mer informationArtikel: Ny studie om strålbehandling vid ändtarmscancer
Artikel: De första patienterna i studien PRORECT…
SWANCAJämförelse mellan protoner och fotoner vid analcancer.
Läs artikel om studien
SINFONIA
Bedömning av risk för skadliga effekter vid exponering av medicinsk strålning vid behandling av patienter med lymfom eller hjärntumör.Det EU-finansierade SINFONIA-projektet syftar till att utveckla nya metoder och verktyg för att bedöma risken för skadliga effekter av strålbehandling. Projektet undersöker risken för patienter, vårdpersonal, allmänhet och miljö vid behandling av patienter med misstänkt eller konstaterad lymfom eller hjärntumör. Projektet granskar stråldoser från strålbehandling och bildtagning.
Ett viktigt arbete som Skandionkliniken bidrar till i SINFONIA-projektet är att kartlägga neutrondoserna vid behandling med protonstrålning. Detta görs med hjälp av Monte Carlo-simuleringar och mätningar. När hjärn- och lymfomtumörer som är grunt placerade ska behandlas med protonstrålning kan man behöva använda ett så kallad range shifter och neutronproduktionen i detta element är också av intresse i Skandionklinikens kartläggning.
Läs mer
Utveckling och utvärdering…
av ett pedagogiskt digitalt spel om strålbehandling för barn med cancerDet färdiga spelet kan underlätta genomförandet av strålbehandlingen för barn. Spelet kan användas nationellt som ett förberedelsematerial och därmed får alla barn likartad information oavsett var de bor, samt kan bidra med ökad kunskap, autonomi, minska rädsla och oro. På längre sikt skulle antal sövningar kunna minskas vid strålbehandling.
Mer informationRADTOX
Registerhållning: Strålbehandling av barn och ungdomarRegisterstudie som samlar data om alla barn som genomgår strålbehandling.
Mer information
PRO-CNS
Protonstrålbehandling av primära tumörer i centrala nervsystemet hos vuxna – en prospektiv svensk multicenter-studie
Avslutad
Mer information