Skandionkliniken tar en ledande roll i det EU-finansierade forskningsprojektet KAYAC+. Projektet syftar till förbättrad cancerbehandling för patienter mellan 15 och 39 år – en åldersgrupp med sämre behandlingsresultat än andra grupper. KAYAC+ får en miljon euro i finansieringsstöd från PIANOFORTE, ett europeiskt samarbete för forskning om strålskydd.
Negativ statistik driver forskningen framåt
Årligen diagnostiseras cirka 150 000 européer mellan 15 och 39 år med cancer. Antalet nya cancerfall i Västeuropa är högre än i resten av världen. Chanserna att tillfriskna i denna åldersgrupp har inte ökat lika mycket som för barn eller vuxna över 40 år. Mellan 10 och 25 procent drabbas av återfall eller utvecklar sekundära tumörer, ofta som en bieffekt av behandlingen.
Skandionklinikens nyckelroll
Alexandru Dasu, chefsfysiker vid Skandionkliniken, betonar betydelsen av KAYAC+:
– Projektet är banbrytande, det undersöker många olika dimensioner av partikelstrålning: Hur effektiv denna typ av strålbehandling är för unga vuxna, vad som påverkar behandlingsresultaten och risken för att strålningen orsakar nya tumörer senare i livet.

Resultatet av KAYAC+ blir ett unikt europeiskt register med information från en stor mängd behandlingar. Två doktorander ska anställas i projektet. En kommer att vara verksam vid OncoRay Center i Dresden, den andra vid Skandionkliniken och Stockholms universitet.
– Vi är glada att Sverige och Skandionkliniken på detta sätt kan bidra till att unga cancerpatienter får ännu bättre behandling, säger Alexandru Dasu.
KAYAC star för Knowledge on Adolescents and Young Adults with Cancer.