Skip to main content

För patienter

Praktisk information

Här har vi samlat information för dig som är på väg till Skandionkliniken och Uppsala. Varmt välkommen till oss!

Bra att veta innan du kommer till oss

Du som ska få behandling på Skandionkliniken får i god till före behandlingsstart en kallelse med posten. Den innehåller datum för dina första besök på kliniken och praktisk information om till exempel ditt boende. Vid det första inbokade mötet på Skandionkliniken får du ett schema med behandlingstider. Övriga datum och tider får du i samband med behandlingsstart.

När du kommer är det bra om du har med dig:
  • Legitimation
  • Läkemedelslista

Ansvarig läkare

Under tiden du får behandling på Skandionkliniken är det klinikens onkolog, cancerläkare, som har huvudansvaret för allt som rör din tumörsjukdom. Vid första läkarbesöket får du besked om hur ofta ni ska träffas, vanligen en gång per vecka. Men det finns alltid en läkare på plats när kliniken är öppen, om ett akut behov skulle uppstå. Skandionkliniken håller löpande kontakt med din läkare på din hemortsklinik och skickar en slutrapport efter avslutad behandling.

För patienter som är barn gäller särskilda rutiner. Alla barn som behandlas vid Skandionklinken står under tillsyn av Akademiska barnsjukhuset som är en del av Akademiska sjukhuset i Uppsala. Varannan vecka träffar barnen sin läkare vid Akademiska barnsjukhuset och varannan vecka sin ansvariga läkare vid Skandionkliniken.

Väntetid

Ibland uppstår det väntetider på kliniken. Det kan bero på många olika saker, till exempel plötsliga ändringar i planerade behandlingar, extra undersökningar eller tekniska problem. Vi kommer att hålla dig informerad om eventuella förseningar och om vi behöver ändra i din behandlingsplan.

Entrétorget

På vårt entrétorg, i anslutning till receptionen, finns en lekhörna för barn, tidningar, spel och pussel. Det finns också en kaffeautomat och en kioskautomat med lättare förtäring. Här är du välkommen vara när du vill, då du väntar på behandling, om du vill läsa eller koppla av i en vilsam miljö.

Anhöriga/närstående

Anhöriga och närstående är välkomna till Skandionkliniken. Om du har möjlighet, är det bra om du har med dig någon vid det första samtalet, ankomstsamtalet, på kliniken. Vid detta möte får du mycket information och det kan vara värdefullt om ni är två som lyssnar och ställer frågor. Vill du att någon ska följa med vid ett behandlingstillfälle kan du avtala detta med personalen. Under själva behandlingen ska anhöriga befinna sig i vårt entrétorg.

Även barn är välkomna till kliniken som anhöriga. Vi ordnar gärna så att ditt barn får se kliniken och behandlingsrummet. Prata med din ansvariga sjuksköterska.

Rökstopp inför behandling

Det finns flera skäl att inte röka under den period som du får strålbehandling. Skandionkliniken är rökfritt ett område, både inomhus och utomhus. Vill du ha hjälp med rökavvänjning, prata med personalen.

Parkering

Direkt utanför ingången till Skandionkliniken finns en parkering där du får stå avgiftsfritt i två timmar. Du uppger då ditt registreringsnummer i klinikens reception när du anlänt.

Begränsningar att fota och filma

På Skandionkliniken månar vi om patientsekretessen. Enligt regelverket är vi skyldiga att skydda patienternas personliga integritet när de befinner sig på kliniken. Du som vill dokumentera vistelsen på Skandionkliniken, till exempel genom att fotografera – i eller utanför kliniken – får endast göra det om du fått tillåtelse av dem du fotar. Det är viktigt att ingen annan än dem som gett sin tillåtelse kommer med på bilden. Filmning är inte tillåten.

Internet

På Skandionkliniken finns trådlöst internet – be om lösenord i receptionen.

Syskonstödjare

När ett barn blir sjukt drabbas hela familjen, inte minst barnets syskon. I tumulten som uppstår kan det vara svårt att vara barnet som står bredvid. Då kan en syskonstödjare vara till hjälp – en person som finns där bara för syskonet. Som kan förklara vad som händer, svara på frågor och hitta på något roligt att göra. Besök Barncancerfonden för dig som syskon

Familjer med syskon till barn som får behandling vid Skandionkliniken är välkomna att kontakta Gustav Westerholm som är syskonstödjare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kontakta honom gärna redan innan familjen kommer till kliniken. Tfn: 0725-15 54 90, e-post: gustav.westerholm@akademiska.se

Kontaktuppgifter

Skandionkliniken
von Kraemers Allé 26
752 37 Uppsala
info@skandion.se

Öppettid och telefontid
Måndag – fredag kl 08:00-16:00
Tfn. reception: 018-495 80 40

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt fält