Strålningen kan påverka hårtillväxten så att håret slutar att växa, och faller av, där strålningen träffat. Det gäller både huvudhår, ögonfransar och skägg. Hårtillväxten utanför det behandlade området påverkas alltså inte. Oftast växer håret ut igen några månader efter avslutad behandling. Vid högre stråldoser kan du dock tappa håret utan att det växer ut igen. Om ditt hår faller av har du rätt att få peruk och lösögonfransar. Frågor din kontaktsjuksköterska eller din behandlande läkare vad som gäller i din region.
Vid strålbehandling mot hjärnan och nervsystemet är det vanligt med en form av mental trötthet som kallas fatigue, eller hjärntrötthet. Hur påverkad man är varierar stort men för vissa kan hjärntröttheten ha stor inverkan på livet. Ofta blir man bättre i sina symptom men det kan ta mycket lång tid. Det är därför viktigt att man får hjälp att lära sig att hantera sin hjärntrötthet. Din kontaktsjuksköterska eller läkare på din hemklinik kan berätta hur rehabiliteringen ser ut i din region.
Strålning mot buk- och bäckenområdet
Tidiga biverkningar
Strålbehandling mot tumörer i buk- och bäckenregionen kan orsaka illamående och andra magbesvär, till exempel diarré eller en känsla av uppkördhet. Risken för dessa besvär ökar om det är ett stort område av kroppen som behandlas. Om du drabbas finns det effektiva mediciner mot illamåendet.
Strålbehandling mot urinblåsan kan göra att du måste kissa ofta och att det svider när du kissar. Även mot dessa besvär finns läkemedel som lindrar. Även om du strålas mot ett annat område i bäckenet, tex ändtarmen får blåsan ofta en del strålning eftersom den ligger nära området som ska bestrålas.
Sena biverkningar
En sen biverkning är att urinblåsan kan påverkas, vilket kan leda till inkontinensproblem. Även tarmarna kan reagera så att du drabbas av diarréer. Om du får något av dessa problem kan du få hjälp av en fysioterapeut eller sjukgymnast med att träna upp muskulaturen, så att du kan knipa om det behövs. Det finns även läkemedel som lindrar besvären. Den som behöver kan få gratis inkontinensskydd av distriktssköterskan.
Kvinnor som får strålbehandling mot bäckenet och underlivet kan få problem med sköra slemhinnor. Det kan till exempel göra ont och blöda vid samlag. Att använda glidmedel kan minska problemet. Behandlingen kan också orsaka ärrvävnad vilken kan leda till att slidöppningen blir trång. Det kan orsaka smärtor, försvåra gynekologiska undersökningar och göra det svårare att ha samlag. För att förebygga besvären kan du använda en dilatator, en stav, som du för in i slidan. Den får du på din hemmaklinik. Efter ett tag kan du behöva byta storlek.
Strålbehandling mot tumörer i buk- och bäckenregionen kan orsaka lymfödem, det vill säga att det samlas lymfvätska i till exempel ett ben. Kroppsdelen där lymfvätskan har samlats kan bli svullen och domna eller kännas tung. För att minska besvären är det viktigt att problemen upptäcks tidigt så att behandling kan komma i gång så fort som möjligt.
Strålning mot mun och hals
Strålning mot halsen kan påverka smaklökarna så att smaken förändras och i vissa fall minskar eller försvinner. Dessa smakförändringar kan göra det svårt eller olustigt att äta. En dietist kan ge råd om hur du kan anpassa maten så att du kan äta så bra och varierat som möjligt. Smaken brukar komma tillbaka efter behandlingens slut, men det kan ta lång tid.
Det första tecknet på att slemhinnan i halsen reagerar på strålningen är att det känns som en klump sitter i halsen. Irritationen kan förvärras och orsaka smärtor och i vissa fall svårigheter att svälja. I dessa fall kan du få läkemedel som lindra smärtan, så att det går lättare att svälja och rengöra tänderna.
Problemen i svalget kan göra det svårt att äta vilket kan leda till viktnedgång. Det är viktigt att du håller din vikt under pågående strålbehandling, du ska helst inte gå ner mer än något enstaka kilo. Du kan få hjälp och tips på hur du kan gå till väga med anpassad kost och näringstillskott av en dietist. Prata med din läkare om du märker att du tappat i vikt.
Besvär i munhålan kan uppstå eftersom irriterade slemhinnor lättare angrips av svamp. Det är därför viktigt med god munhygien. Ibland behövs behandling med receptbelagd medicin mot svamp vilket ofta kan bidra till att minska smärtan i munnen något.
En annan biverkning är minskad salivproduktion vilket kan minska ditt infektionsskydd. Muntorrhet kan lindras med exempelvis saliversättningsspray eller sugtabletter som finns på apoteket. Det är viktigt att du fortsätter med dessa produkter även efter att behandlingen avslutats, eftersom muntorrhet ofta blir ett bestående besvär.
En god munhygien kan minska besvären i samband med strålbehandling. Under behandlingen kan det vara bra att få hjälp av en tandhygienist, tala med din behandlande läkare om detta.