Vi tackar Kjell Bergfeldt för väl genomfört arbete!
Under fyra år har Kjell, på uppdrag av Kommunalförbundet Skandionkliniken, drivit frågor för att stärka svensk strålbehandling. Nu när Kjells uppdrag för Skandion avslutas finns många viktiga hörnstenar på plats.
Vad har ditt arbete gett för resultat?
Först vill jag tacka Kommunalförbundet Skandionkliniken för att jag getts möjligheten att arbeta med att stödja och driva på utvecklingen av svensk strålbehandling. Av de resultat som uppnåtts vill jag nog påstå att det kanske mest konkreta är att strålbehandling fått en tydlig plats i det förslag till ny cancerstrategi som lades fram den 29 november. Där refererar man också till det arbete vi gjort för att lyfta de behov och utmaningar som strålbehandlingen har och står inför. Förslaget om att ta fram en nationell plan för utvecklingen av svensk strålbehandling är också en av de frågor vi drivit.
Jag vill dessutom peka på att det nu finns en multiprofessionell förening (Svensk strålonkologisk förening) med arbetet inriktat på att fortsätta driva de frågor jag arbetat för, främst kompetensförsörjning och mera forskning.
Vilka har varit de största utmaningarna i ditt uppdrag?
Jag vill egentligen inte tala om utmaningar. Jag har fått stöd från i stort sett alla jag mött i arbetet. Det har gjort att det varit ett allt igenom stimulerande uppdrag för en sak jag känt vara av stor betydelse för landets patienter. Jag har möjligen känt en viss frustration över att det inte gått fort nog. Men just idag känns det ändå som att det gått fort när vi från en situation där strålbehandling varit lite bortglömt gått till ett läge det finns en allmän medvetenhet om vikten av att både dagens och morgondagens patienter får den absolut bästa tänkbara strålbehandlingen.
Vad ska du göra framåt?
Jag fortsätter trappa ner mot den dag jag blir heltidspensionär, jag kommer att lämna över arbetet till kollegerna i Svensk strålonkologisk förening under våren, men har inte helt avskrivit tanken på att ta något deltidsuppdrag om det rätta erbjudandet dyker upp. Men det känns bra att trappa ned, inte minst nu när den nya cancerstrategin blir ett styrdokument för arbetet.