I dag, den 20 maj, är det internationella forskningsdagen – en dag då vi firar nya effektiva behandlingar och även forskare, vårdpersonal och patienter som bidrar till nya innovationer och förbättrad sjukvård. På Skandionkliniken är den kliniska forskningen en viktig del av vårt uppdrag.
Tre frågor till Skandionklinikens verksamhetschef Hillevi Rylander:
Vad är målet med forskningen på Skandionkliniken?
Vi vill att protonstrålbehandlingen ska bli ännu bättre och effektivare på olika sätt. Vi vill också ta reda på mer om vilka patienter som har nytta av att behandlas med protonstrålning jämfört med traditionell strålning.
Hur stor del av era patienter deltar i forskningsstudier?
Ungefär 24 procent av våra patienter ingår i någon av våra sju kliniska studier. Det är en hög andel, men vi skulle gärna se att fler deltog. Studierna på Skandionkliniken genomförs i samarbete med ett eller flera universitetssjukhus. I studien ProGlio, som undersöker en typ av hjärntumörer, samarbetar vi med sjukhus i Norge.
Vilka fördelar finns det för en patient att delta i en forskningsstudie?
I vissa fall kan en patient i en studie tidigt få tillgång till nya behandlingar och läkemedel som ännu inte finns tillgängliga på marknaden. Patienter i studier följs också noga och regelbundet av specialister och forskare, vilket uppskattas av många. Inte minst bidrar patienterna till att utveckla nya behandlingar som i framtiden kan gynna andra med samma sjukdom.
Om Internationella forskningsdagen
Att internationella forskningsdagen, eller Clinical Trials Day som den också kallas, uppmärksammas just den 20 maj är för att det anses vara årsdagen för den första kliniska studien. Den 20 maj 1747 inledde James Lind, en marinläkare från Skottland, sökandet efter en behandling mot skörbjugg. Han lät tolv sjömän pröva olika kosttillskott. Efter en vecka var resultatet tydligt: botemedlet var citrusfrukter.