Strålbehandling kan vara skrämmande för barn. För att minska oro inför behandlingen lanseras nu datorspelet ”Strålningsvärlden”. Det har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet och syftar till att förbereda barn inför protonstrålbehandling på Skandionkliniken.
Att få strålbehandling är inget som känns eller syns. För barn kan det dock vara både skrämmande och påfrestande eftersom de blir lämnade ensamma i behandlingsrummet, måste ligga helt stilla på en hård brits och ofta behöver använda en fixationsmask.
Så – hur kan man lugna oroliga barn som ska strålas? Den frågan ställde sig en forskargrupp vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Svaret blev ett datorspel där barnen har kontrollen över behandlingssituationen. I spelet kan de på egen hand navigera runt på Skandionkliniken och spela sig i genom en protonstrålbehandling.
Catarina Cederved har projektlett utvecklingen av Strålningsvärlden, ett arbete som även resulterat i en doktorsavhandling:
Vilka vänder sig Strålningsvärlden till?
Det är testat för barn mellan 5 och 13 år och det finns på svenska och engelska. Men spelet kan även vara användbart för vuxna patienter som vill visa och prata med närstående barn vad de ska gå igenom.
Vad behövde ni tänka på när ni utvecklade ett datorspel för så små barn?
Vi har arbetat intensivt med texten så att den ska vara enkel att förstå. Men eftersom alla i åldersgruppen inte kan läsa behövdes även en trygg berättarröst. Strålningsvärlden har en mjuk röst som guidar med stor inlevelse. Tempot i spelet måste också vara långsamt så att barnen hänger med. Alla figurer är fantasidjur, det var ett val som designteamet gjorde och barnen som var med i utvecklingen av spelet tyckte att de fungerade bra. Det ger spelet en lekfull atmosfär och en mjukare framtoning av något som annars kan framstå som skrämmande.
Vilken del i spelet tror du är viktigast för barnen att ta del av?
Det är nog avsnittet där barnen kan lära sig om olika copingstrateriger, metoder att använda sig av för att klara att ligga stilla och inte bli oroliga. De kan lyssna på musik, lyssna på en saga eller koncentrera tankarna på något de tycker om.
Vilket resultat visade forskningen – blev barn som spelat Strålningsvärlden mindre oroliga?
Tyvärr ingick för få barn i studien för att vi skulle få ett säkert resultat. Men vi kan konstatera att de barn som var med i studien inte blev mer oroliga av att ha testat spelet än de som inte hade spelat spelet innan de kom till behandlingen. Det skulle vara intressant att i framtiden kunna göra en större studie, kanske tillsammans med andra protonstrålningskliniker i Skandinavien.
Nu finns alltså Strålningsvärlden att ta del av på webben: space.speldesign.uu.se/wach.
En länk kommer bland annat att finnas här på Skandionklinikens webbplats, på startsidan.